Uitdagend project van stedenbouwkundige Janneke Notermans; vestingvisie Grave

CGM  |  Werken bij CGM  |  Uitdagend project van stedenbouwkundige Janneke Notermans; vestingvisie Grave

Uitdagend project van stedenbouwkundige Janneke Notermans; vestingvisie Grave

Ik ben niet alleen trots op het eindresultaat maar zeker ook op mijn eigen ontwikkeling hierin.

Met de vestingvisie Grave worden lopende ontwikkelingen en ideeën en nieuwe plannen gebundeld in een totaalvisie. Janneke Notermans is als stedenbouwkundige betrokken bij deze visie.

Trots laat Janneke het prachtige boekwerk zien dat de basis vormt van de vestingvisie Grave. Het ademt historie uit en staat vol plaatjes van het ‘stadje van toen’ met daarbij een karakteristieke vertaalslag naar het heden. “De visie is natuurlijk bedoeld als middel om te toetsen maar zeker ook als inspiratiebron. En dat is goed gelukt! De gemeente kan dit niet alleen. We willen hiermee ondernemers en projectontwikkelaars verleiden om mee te doen.”

Madrid en New York

De visie is niet door ‘de eerste de beste’ gemaakt. Het bureau West 8 kwam uit een uitgebreide aanbesteding als beste uit de bus en daar is Janneke erg blij mee. “Het is een heel gerenommeerd architectenbureau dat bijvoorbeeld ook werkt voor steden als Madrid en New York. Ik vond het dan ook erg bijzonder dat ze juist in hun pitch zo’n duidelijke visie hadden op het Nederlandse landschap en de kwaliteiten van Grave. Je merkte dat ze bijvoorbeeld heel gepassioneerd waren over de Zuidelijke Waterlinie en daar ook echt een visie op hadden in relatie tot het stadje Grave.”

“Daarnaast had West 8 ook echt oog voor de betrokkenheid van de Graafse inwoners en ondernemers”, vervolgt Janneke. “Draagvlak van de lokale bevolking is bij het opstellen van een visie erg belangrijk. Het gaat tenslotte vooral over het verbeteren van de leefbaarheid.”

Stadsgesprekken

Voor het opstellen van de vestingvisie organiseerde Janneke samen met West 8 dan ook stadsgesprekken. “Deze werden heel goed bezocht. Er was veel herkenning en mensen waren enthousiast over de eerste schetsen die er lagen. Daarnaast kwamen er ook nog veel nieuwe ideeën op tafel.”

“We hebben de aanwezigen ook goed uit kunnen leggen wat een vestingvisie inhoudt. Het is geen plan met daarin concrete projecten die worden uitgevoerd maar een visie op hoe het totaalplaatje eruit moet komen te zien, een stip op de horizon.”

Leidraad

Ook binnen CGM gaat het plan een belangrijke leidraad vormen in alle ruimtelijk projecten van de gemeente Grave. Janneke: “Zie het als een meetlat waar we nieuwe ontwikkelingen langs leggen waardoor er meer eenheid en verbondenheid komt.”

Een van de projecten waar dit binnenkort al bij gaat spelen is de ontwikkeling van het Visioterrein.

Ei kwijt

Janneke noemt de vestingvisie Grave een erg mooi project. “Ik kan hier als stedenbouwkundige natuurlijk helemaal mijn ‘ei’ kwijt. Daarnaast heb ik erg genoten van de samenwerking met West 8. Binnen CGM ben ik de enige stedenbouwkundige dus dan is het af en toe ook heerlijk om met vakgenoten, die ook nog eens zoveel ervaring hebben, te sparren. Ik ben niet alleen trots op het eindresultaat maar zeker ook op mijn eigen ontwikkeling hierin. Ik heb er erg veel van geleerd.”

Top