Team wijkbeheer in beeld

CGM  |  Werken bij CGM  |  Team wijkbeheer in beeld

Team wijkbeheer in beeld

Werken bij CGM betekent vrijheid en zelfstandigheid. “Als team weten we heel goed wat er allemaal moet gebeuren en krijgen ook de verantwoordelijkheid om dat zelf op te pakken.”

Het team Wijkbeheer werkt vanuit de drie gemeentewerven samen aan mooie, schone en veilige straten in de drie gemeenten. Martien Coenen is een van hen.

“Wij staan vaak bekend als ‘doeners’ maar we vinden het ook belangrijk om vooraf mee te denken.”

Hij is een van de veertig medewerkers van team Wijkbeheer en werkt sinds acht jaar op de werf in Cuijk. Hij is daar een van de ‘jonkies’. Martien: “We hebben een hecht team met ook echte ‘oude rotten in het vak’. Dat komt omdat het werk ook echt leuk is en we een goed team hebben. Er gaan weinig mensen weg bij ons.”

Zelf werkte Martien voorheen als hovenier. Hij noemt het werk bij CGM veel afwisselender dan zijn vorige baan. Daarnaast is het ook lekker dicht bij huis.

Waar sinds de start van CGM veel collega’s voor de drie gemeenten werken, is dat bij team Wijkbeheer over het algemeen niet zo geregeld. Martien: “Ik werk echt alleen voor Cuijk en de medewerkers van de werven in Grave en Mill werken ook vooral voor die gemeenten.” 

Toch wordt er natuurlijk ook intensief samengewerkt. “We gebruiken het materieel samen en sommige collega’s met specifieke kennis zijn wel in alle drie de gemeenten actief. Zoals bijvoorbeeld onze specialist op het gebied van bomen.”

Het allerleukste aan zijn baan, vindt Martien de zelfstandigheid en vrijheid. “We weten heel goed wat er allemaal moet gebeuren en krijgen ook de verantwoordelijkheid om dat zelf op te pakken.”

Soms zijn de medewerkers van team Wijkbeheer heel creatief. Zoals die keer dat er bij de reconstructie van de Grotestraat een keer een rioolpijp werd ontdekt die er eigenlijk helemaal niet hoorde te zitten. Martien lachend: “Dat was ook helemaal geen riool. We hadden in de grond, zelf een kerstboomstandaard gemaakt zodat we ieder jaar bij de kerststal de boom stevig en makkelijk kunnen plaatsen. Die zelfgemaakte standaard hadden we netjes weggewerkt onder een putdeksel. Maar dat zorgde blijkbaar wel voor verwarring.” 

Serieus vervolgt hij: “Ons team kent elk hoekje en gaatje in de gemeente. We zijn ook heel goed op de hoogte wat nodig is bij bijvoorbeeld evenementen. Daarom is het weleens jammer dat we te weinig aan de voorkant betrokken worden bij projecten. Bij bijvoorbeeld een reconstructie van een straat weten wij namelijk uit ervaring wat nodig is om goed te kunnen blijven strooien en of er nog voldoende ruimte overblijft voor bijvoorbeeld dranghekken bij een evenement. Van die kennis mogen onze collega’s nog wel vaker gebruik maken.” 

Tot slot praten we nog over de vele werkzaamheden van het team. De opsomming is eindeloos en zeer gevarieerd. Zo is het team van Martien veel bezig met evenementen. “Alles klaarzetten en de boel ook weer opruimen.”

Als Martien iets moet kiezen is het toch wel het strooien. Een bijzondere tijd die in het teken staat van de weersvoorspellingen en piketdiensten. “Het heeft altijd wel iets. In de nacht je route rijden met vaak alleen de het flitslicht van de zwaailamp om je heen. Drempel op, drempel af, 150 stuks, ik heb ze ooit geteld. Ik kom dan altijd vol adrenaline maar zeker ook met voldoening thuis.”

Top